Δυτική νεκρόπολη

Δυτική νεκρόπολη

Η Δυτική Νεκρόπολη εκτείνεται έξω από την μνημειακή Δυτική Πύλη, εκατέρωθεν του σημαντικού δρόμου, ο οποίος, ως προέκταση του decumanus maximus, οδηγούσε στο δυτικό λιμάνι, τον Κόμαρο. Ήταν εντυπωσιακή σε έκταση και σε αριθμό μαυσωλείων, ωστόσο, έως σήμερα, μόνον ένα μικρό τμήμα της έχει ανασκαφεί.

Λίγα μόλις μέτρα από την πύλη διατηρούνται σε αξιόλογο ύψος τρία μαυσωλεία, συλημένα από παλιά. Είναι θαλαμωτά, σχεδόν τετράγωνης ή ορθογώνιας κάτοψης. Θραύσματα μαρμάρινων σαρκοφάγων με εξαιρετικό ανάγλυφο διάκοσμο (άνθη, ερωτιδείς, γιρλάντες, σατύρους), που εντοπίστηκαν στην περιοχή της νεκρόπολης, προέρχονται ασφαλώς από τα μαυσωλεία. Σε επαφή με το τείχος και εκατέρωθεν της ταφικής οδού ερευνήθηκαν περισσότεροι από εκατόν εξήντα τάφοι, μεμονωμένοι ή σε συστάδες. Πρόκειται για ιδιαίτερα επιμελημένους κιβωτιόσχημους τάφους, αλλά και πώρινες σαρκοφάγους και θήκες που φιλοξενούσαν τεφροδόχα αγγεία. Συχνά, χάριν εξοικονόμησης χώρου, οι τάφοι κτίζονται ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ οι μεγάλοι οικογενειακοί κιβωτιόσχημοι φιλοξενούν έως και δεκατρείς νεκρούς. Οι τάφοι χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 2ου έως και τον πρώιμο 4ο αι. μ.Χ.

Στο δυτικότερο τμήμα της νεκρόπολης, σε απόσταση περίπου 300μ. από το Ιόνιο Πέλαγος εντοπίστηκαν δύο μεγάλες ορθογώνιες αίθουσες σε παράλληλη διάταξη. Είναι κτισμένες κατά το μεικτό δομικό σύστημα, ενώ η δυτικότερη διαθέτει εσωτερικά, σε κάθε μακρά πλευρά, τέσσερις κόγχες. Νότια, και σε επαφή με τη δυτική αίθουσα, ανοίγεται τμήμα τρίτης αίθουσας. Το συγκρότημα πιθανώς σχετίζεται ‒λόγω και της γειτνίασής του με τη θάλασσα‒ με εμπορικές δραστηριότητες.

Xάρτης

Font Resize