Ταφικά μνημεία

Αεροφωτογραφία των ταφικών μνημείων κοντά στο Στάδιο

Ταφικά μνημεία

Λίγα μέτρα πλησίον της ανατολικής σφενδόνης του Σταδίου η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε δύο ταφικά μνημεία-μαυσωλεία, τα οποία αποτελούν μέρος συστάδας, άγνωστου μέχρι στιγμής αριθμού ταφικών μνημείων. Πρόκειται για σημαντικό νεκροταφείο, εφόσον χωροθετείται σε εξέχουσα θέση μέσα στο τέμενος των ιερών αγώνων. Τα δύο μαυσωλεία βρίσκονται σε παράλληλη περίπου διάταξη.

Το βόρειο μαυσωλείο ήταν ναόμορφο κτίσμα που υψωνόταν πάνω σε πόδιο, όπως οι ρωμαϊκοί ναοί. Σώζεται μόνο το πόδιο με λίθινη επένδυση και πυρήνα από λιθόδεμα. Από την επένδυση διατηρείται η ευθυντηρία, βάση με κοιλόκυρτο κυμάτιο και ορθοστάτες. Στη δυτική πλευρά του κτίσματος βαθμίδες οδηγούσαν στον πρόναο, ο οποίος εικάζεται πως ήταν ιωνικού ρυθμού. Στον ταφικό θάλαμο του μνημείου θα πρέπει να υπήρχαν περιμετρικά πάνω σε βαθμίδα λίθινες σαρκοφάγοι, όπως παρατηρείται σε παρόμοια ταφικά μνημεία του βόρειου νεκροταφείου της Νικόπολης. Το μαυσωλείο χρονολογείται γύρω στο δεύτερο μισό του 2ου αι. μ.Χ.

Το δεύτερο ταφικό κτίσμα, σε απόσταση μόλις ενός μέτρου, νοτίως του πρώτου, ήταν πλινθόκτιστο, ορθογώνιας κάτοψης. Ο βόρειος τοίχος του έφερε αντηρίδες, ανάμεσα στις οποίες εντοπίστηκαν τρεις πλινθόκτιστοι κιβωτιόσχημοι τάφοι. Από τους τάφους του θαλάμου διασώθηκαν τέσσερις λίθινες ακόσμητες σαρκοφάγοι και ένας πλινθόκτιστος κιβωτιόσχημος τάφος.

Ανάμεσα στα δύο μαυσωλεία βρέθηκαν πέντε θραύσματα μαρμάρινης σαρκοφάγου με ανάγλυφη διακόσμηση. Στις τρεις πλευρές της σαρκοφάγου απεικονίζονται σε έξεργο ανάγλυφο οι άθλοι του Ηρακλή. Η σαρκοφάγος περιείχε, τουλάχιστον τρεις διαταραγμένες ταφές, η πρωιμότερη από τις οποίες χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 2ου αι. μ.Χ., σύγχρονη με την κατασκευή της σαρκοφάγου.

Λίγα μέτρα βορειοανατολικά του ναόμορφου μαυσωλείου εντοπίζεται ο τοίχος ενός τρίτου πλινθόκτιστου μαυσωλείου. Θεωρείται βέβαιο πως στην ίδια κατεύθυνση (προς το Θέατρο) υπάρχουν και άλλα ταφικά μνημεία, καλυμμένα από επιχώσεις. Τα πολυτελή ταφικά μνημεία θα πρέπει να ανήκαν σε εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας, τα οποία συνδέονταν άμεσα με την οργάνωση και διαχείριση των Ακτίων.

Αεροφωτογραφία των ταφικών μνημείων κοντά στο Στάδιο

Xάρτης

Font Resize