ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ (Β'ΦΑΣΗ)

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ (Β΄ΦΑΣΗ)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ξεκίνησε την υλοποίηση του έργου “Εργασίες Προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης μεγάλου Θεάτρου (Β’ Φάση)” που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα  ” Ήπειρος 2014-2022 ” το καλοκαίρι του 2017, συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου που ξεκίνησε από το 2012 από την τότε Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης.

Στόχος του έργου ήταν η πλήρης αποκάλυψη του εσωτερικού του μνημείου, που ήταν καλυμμένο  από επίχωσεις, οι οποίες στη περιοχή της ορχήστρας έφταναν σε ύψος ως τα τέσσερα μέτρα, αλλά και η ανάδειξη σημαντικών τμημάτων του. Παράλληλα, αποκαταστάθηκαν όλες οι ορατές τοιχοποιίες του μνημείου, μεταξύ αυτών η εξωτερική τοιχοποιία του σκηνικού οικοδομήματος από οπτοπλινθοδομή καθώς και οι υποδομές του κοίλου που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Ειδική μελέτη που συντάχθηκε για το σκοπό αυτό κατά τη διάρκεια του έργου, εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και οδήγησε σε σχετική αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πράξης από 2.800.000,00 ευρώ σε 3.405.179,60 ευρώ. Για την εξέλιξη του έργου μέσα στα χρόνια μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο, το οποίο περιέχει και σκηνές από τις εργασίες καθώς και του εργαζόμενους , τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Στα παραδοτέα του έργου ήταν και η διοργάνωση επιστημονικού συμποσίου, όπου παρουσιάστηκαν τα αρχαιολογικά δεδομένα και ευρήματα από τις ανασκαφές της δεκαετίας 2012-2022. Η τελετή έναρξης του συμποσίου πραγματοποιήθηκε μέσα στο μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης με την ερμηνεία κλασσικής μουσικής από την Καμεράτα, ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Font Resize