Η ύπαρξη Υδραγωγείου στη Νικόπολη είναι ενδεικτική του μεγέθους και της σημασίας της πόλης. Το Υδραγωγείο καλύπτει απόσταση άνω των 50 χλμ. από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου έως το συγκρότημα του Νυμφαίου. Ήταν απαραίτητο για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των κατοίκων της πόλης, όσο και για τη λειτουργία των λουτρών και άλλων υποδομών.
Ο όρος νυμφαίο αρχικά δήλωνε τον ιερό χώρο στον οποίο λατρεύονταν οι Νύμφες. Αργότερα ο όρος χρησιμοποιήθηκε για κτίσματα που σχετίζονταν με το νερό, χωρίς να είναι αφιερωμένα στις Νύμφες. Στους αυτοκρατορικούς χρόνους τα νυμφαία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα στη Ρώμη και τις επαρχίες. Κτισμένα συνήθως σε πολυσύχναστα σημεία των πόλεων, ήταν αφιερωμένα στους θεούς και αποτελούσαν δώρο του αυτοκράτορα ή μελών της τοπικής ελίτ, η οποία επιζητούσε κύρος και αναγνώριση.
Η συνεχής ροή άφθονου νερού την οποία εξασφάλιζε η σύνδεσή τους με το Υδραγωγείο, μετέφερε εικόνες με τρεχούμενα νερά της υπαίθρου στο αστικό περιβάλλον. Περίφημο νυμφαίο στον ελλαδικό χώρο είναι το νυμφαίο της Ολυμπίας, γνωστό ως νυμφαίο ή εξέδρα του Ηρώδη του Αττικού. Κτίστηκε το 160 μ.Χ. και αποτελούσε δώρο στον Δία από τη Ρήγιλλα, σύζυγο του Ηρώδη.