ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ...

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ...

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ …

το Θέατρο της Νικόπολης βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του ιερού λόφου του Απόλλωνα, λίγο χαμηλότερα από το Τρόπαιο της νίκης του Ακτίου. Αν και έχει υποστεί μεγάλες φθορές, διατηρεί τα βασικά του μέρη: το κοίλο, την ορχήστρα και τη σκηνή.

Το κατώτερο τμήμα του ΚΟΙΛΟΥ (CAVEA, χώρος των θεατών) στηρίζεται στο φυσικό πρανές του λόφου ενώ το ανώτερο σε τρεις λιθόκτιστους ΘΟΛΩΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ. Διέθετε λίθινα εδώλια (GRADI, καθίσματα), από τα οποία διατηρούνται ολιγάριθμα, ορισμένα με χαραγμένα πάνω τους το όνομα του κατόχου τους.

Μία ΣΤΟΑ (PORTICO) περιέτρεχε το κοίλο στο ανώτερο τμήμα του. Στον εξωτερικό τοίχο της στερεώνονταν ξύλινοι στύλοι, στους οποίους προσαρμοζόταν μία ΤΕΝΤΑ (VELUM) για την προστασία των θεατών από τον ήλιο ή τη βροχή.

Η ημικυκλική ΟΡΧΗΣΤΡΑ (χώρος των ηθοποιών) διαθέτει δάπεδο από μεγάλες ασβεστολιθικές και μαρμάρινες πλάκες. Δύο πλάκες έφεραν αρχικά ελληνική ΕΠΓΡΑΦΗ με ένθετα μεταλλικά γράμματα.

Η ΣΚΗΝΗ (SCENAE), τμήμα της οποίας διατηρείται έως και 9 μ. ύψος, ήταν διώροφη με προεξέχουσα κιονοστοιχία (σειρά κιόνων) στην πρόσοψή της (scaenae frons).

Πέντε ΕΙΣΟΔΟΙ (VOMITORIAE) εξασφάλιζαν την κίνηση των θεατών: τρεις στον εξωτερικό τοίχο του κοίλου και από μία δεξιά και αριστερά της σκηνής, οι ΠΑΡΟΔΟΙ (ADITI MAXIMI).

Το θέατρο οικοδομήθηκε επί Οκταβιανού στον 1ο αι. μ.Χ., έλαβε όμως την τελική του μορφή στο α΄ μισό του 2ου αι. μ.Χ.

Περισσότερα εδώ: https://pubhtml5.com/xjzp/gwrh/

Font Resize