ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ |23.02.2021, 19:00

ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ | 23.02.2021, 19:00

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας θα παρουσιάσει το έργο που πραγματοποιείται στο μεγάλο Θέατρο της αρχαίας Νικόπολης σε εκδήλωση του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Megaron Online  όπου φιλοξενούνται  αρχαιολογικές διαλέξεις, συνεχίζοντας τον κύκλο «Πολιτιστική Διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» και παρουσιάζεται η πορεία των έργων αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων – πόλων της διαδρομής, ο οποίος λόγω της πανδημίας το 2020 αναβλήθηκε.
Η πρώτη διάλεξη για το 2021 με τίτλο «Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Ρωμαϊκό θέατρο Νικόπολης», θα πραγματοποιηθεί Διαδικτυακά την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 19:00 μ.μ.

Ομιλητές της διάλεξης θα είναι οι:

  • κ. Ανθή Αγγέλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, με θέμα: «Το έργο ανάδειξης του Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης»

Το μεγάλο θέατρο της Νικόπολης, ένα από τα ελάχιστα αμιγώς ρωμαϊκά θέατρα του ελλαδικού χώρου, βρίσκεται μαζί με το στάδιο και το γυμνάσιο στο Ιερό άλσος του προαστίου, στα βόρεια της αρχαίας Νικόπολης. Τα κτήρια εξυπηρετούσαν την τέλεση των Ακτιακών αγώνων προς τιμήν του Απόλλωνα, προστάτη θεού του Οκταβιανού, στη βοήθεια του οποίου αποδόθηκε η νικηφόρα έκβαση της Ναυμαχίας του Ακτίου, το 31 π.Χ., όπου κατατροπώθηκε ο στόλος της Κλεοπάτρας Ζ΄ και του Αντωνίου.

Η πόλη σύμβολο της Νίκης του Οκταβιανού καταλαμβάνει έκταση 130 εκταρίων στη χερσόνησο της Πρέβεζας. Η διασπορά των μνημείων του εκτεταμένου ερειπιώνα επέβαλε, ήδη από το 2006, τον γενικότερο σχεδιασμό ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης (master plan), όπου προβλέπεται η ανάδειξη συγκεκριμένων μνημειακών πυρήνων της Νικόπολης, ώστε να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο αρχαιολογικό πάρκο. Οι εργασίες στο Θέατρο εντάσσονται σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας υλοποιεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου το έργο «Εργασίες Προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης μεγάλου θεάτρου Νικόπολης (Β΄ φάση)» της πράξης Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (φάση Β΄) . Πρόκειται για ένα δύσκολο και πολυεπίπεδο έργο, για το οποίο απαιτήθηκε η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Οι εργασίες υλοποιούνται βάσει μελετών που παραχωρήθηκαν στη Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας από το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, είτε εκπονήθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑ Πρέβεζας ή που ανατέθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Το έργο εξελίσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, δεδομένης και της αύξησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου που επιτεύχθηκε πρόσφατα.

  • κ. Ευάγγελος Παυλίδης, Αρχαιολόγος, υπεύθυνος έργου Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης, με θέμα: «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης / φάση Β΄:Η εξέλιξη του έργου».

Το έργο «Εργασίες Προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης μεγάλου θεάτρου Νικόπολης (Β΄ φάση)» αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών που ξεκίνησαν ήδη από το 2011 για τη διάσωση του μνημείου, του οποίου η κατάσταση διατήρησης επέβαλε συντονισμένες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου κατάρρευσης τμημάτων του, αλλά και την αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξη του.

Στο πλαίσιο του τρέχοντος έργου, ολοκληρώθηκε σχεδόν η ανασκαφή στο εσωτερικό του μνημείου παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για την κατασκευή και χρήση του χώρου ανά τους αιώνες. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ανασκαφή σε σημεία περιμετρικά του μνημείου που εξυπηρετούν την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης των αναλημμάτων του, της αντιστήριξης του σκηνικού οικοδομήματος καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Η απομάκρυνση καταπεσμένων τμημάτων τοιχοποιιών από το μνημείο που πραγματοποιήθηκε τελικώς, έδωσε την απαραίτητη ώθηση για την ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται φιλόδοξες εργασίες αποκατάστασης στις υποδομές του κοίλου που εντάχθηκαν πρόσφατα, εξασφαλίζοντας την αύξηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης στο μνημείο, ώστε να καταστεί εφικτή η απόδοση του στο κοινό. Μένει να υλοποιηθεί η επαναφορά στη κατακόρυφο ενός τοίχου του ανατολικού παρασκηνίου, καθώς και η αποκατάσταση των αναλημμάτων του κοίλου και της δυτικής σκεπαστής παρόδου, για τα οποία η συνδρομή του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ με τη δωρεά εξειδικευμένων μελετών, υπήρξε ουσιαστική.

 

Την εκδήλωση προλογίζει  ο Πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος και οι ομιλητές θα παρουσιάσουν ζωντανά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο, κάνοντας απλά «κλικ» την ημέρα της εκδήλωσης πέντε λεπτά πριν την έναρξη αυτής:

https://youtu.be/ZtjheUtk_Pk

Επίσης και σε συνδέσμους που παρέχει το μέγαρο Μουσικής:

https://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

 Μπορείτε επίσης να τη δείτε στο site του ΥΠΠΟΑ:

https://digitalculture.gov.gr/

Θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.

Η εκδήλωση είναι μία συνεργασία του Διαζώματος με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την εταιρεία COSMOTE και το Bodossaki Lectures on Demand – BLOD του Ιδρύματος Μποδοσάκη
Θα ήταν τιμή μας να την παρακολουθήσετε

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

Το Θέατρο της Νικόπολης αυτή τη στιγμή είναι ένα εργοτάξιο όπου εργάζεται για την προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση του, μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, συντηρητές, εργάτες και τεχνίτες.

Για την ασφάλεια του μνημείου καθώς και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό, και λόγω Covid19- επιβάλλεται η απαγόρευση εισόδου σε επισκέπτες η οποία θα ισχύσει ως την ολοκλήρωση των εργασιών και τη απόδοση του μνημείου στο κοινό.

Μέχρι τότε σας παρέχουμε μία εικονική περιήγηση στο εσωτερικό του μνημείου στη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, μετά την ανασκαφή του εσωτερικού του (κοίλο, ορχήστρα, δυτική είσοδος) και κατά τη διάρκεια αποκατάστασης των υποδομών του κοίλου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης  πατώντας τις κουκίδες του παρακάτω συνδέσμου :

https://actianicopolisarchaeopark.gr/virtual_tour/theatronikopoli.html

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ…

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ...

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ...

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ …

το Θέατρο της Νικόπολης βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του ιερού λόφου του Απόλλωνα, λίγο χαμηλότερα από το Τρόπαιο της νίκης του Ακτίου. Αν και έχει υποστεί μεγάλες φθορές, διατηρεί τα βασικά του μέρη: το κοίλο, την ορχήστρα και τη σκηνή.

Το κατώτερο τμήμα του ΚΟΙΛΟΥ (CAVEA, χώρος των θεατών) στηρίζεται στο φυσικό πρανές του λόφου ενώ το ανώτερο σε τρεις λιθόκτιστους ΘΟΛΩΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ. Διέθετε λίθινα εδώλια (GRADI, καθίσματα), από τα οποία διατηρούνται ολιγάριθμα, ορισμένα με χαραγμένα πάνω τους το όνομα του κατόχου τους.

Μία ΣΤΟΑ (PORTICO) περιέτρεχε το κοίλο στο ανώτερο τμήμα του. Στον εξωτερικό τοίχο της στερεώνονταν ξύλινοι στύλοι, στους οποίους προσαρμοζόταν μία ΤΕΝΤΑ (VELUM) για την προστασία των θεατών από τον ήλιο ή τη βροχή.

Η ημικυκλική ΟΡΧΗΣΤΡΑ (χώρος των ηθοποιών) διαθέτει δάπεδο από μεγάλες ασβεστολιθικές και μαρμάρινες πλάκες. Δύο πλάκες έφεραν αρχικά ελληνική ΕΠΓΡΑΦΗ με ένθετα μεταλλικά γράμματα.

Η ΣΚΗΝΗ (SCENAE), τμήμα της οποίας διατηρείται έως και 9 μ. ύψος, ήταν διώροφη με προεξέχουσα κιονοστοιχία (σειρά κιόνων) στην πρόσοψή της (scaenae frons).

Πέντε ΕΙΣΟΔΟΙ (VOMITORIAE) εξασφάλιζαν την κίνηση των θεατών: τρεις στον εξωτερικό τοίχο του κοίλου και από μία δεξιά και αριστερά της σκηνής, οι ΠΑΡΟΔΟΙ (ADITI MAXIMI).

Το θέατρο οικοδομήθηκε επί Οκταβιανού στον 1ο αι. μ.Χ., έλαβε όμως την τελική του μορφή στο α΄ μισό του 2ου αι. μ.Χ.

Περισσότερα εδώ: https://pubhtml5.com/xjzp/gwrh/

ΑΥΞΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

Η ανάσχεση της προβληματικής κατάστασης διατήρησής του μεγάλου θεάτρου της Νικόπολης απασχολούσε για πολλά χρόνια τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ώσπου το 2010 δημιουργήθηκαν πρόσφορες συνθήκες για τη χρηματοδότηση των ιδιαίτερα απαιτητικών επεμβάσεων στο μνημείο. Τότε δρομολογήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή της Νικόπολης, στο πλαίσιο του έργου «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Α΄ Φάση)», η διεξαγωγή σημαντικών προκαταρκτικών εργασιών με τις οποίες επιτεύχθηκε η μερική απόδοση του, σε κατάσταση αναγνωσιμότητας, στους επισκέπτες. Τα σημαντικά αρχαιολογικά δεδομένα που ήρθαν στο φως, παράλληλα με τις ανάγκες αποκατάστασης του μνημείου, συνέβαλαν στην ένταξη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, του έργου «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Β΄ Φάση)» στη τρέχουσα προγραμματική περίοδο «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020», η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας υλοποιεί, απολογιστικά και με αυτεπιστασία, το υποέργο «Εργασίες προστασίας, συντήρησης και αποκατάσταση μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Β΄ Φάση)» Το υποέργο, προϋπολογισμού 2.165.000,00€ περιλαμβάνει σύμφωνα με το αρχικό τεχνικό δελτίο του, αρχαιολογικές εργασίες αποκάλυψης του εσωτερικού και του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου, καθώς και αποκαταστάσεις τοιχοποιιών, συντηρήσεις ευρημάτων και διαμορφώσεις.

Στο πλαίσιο του έργου εκπονήθηκαν μελέτες για την αποκατάσταση του κάτω κοίλου του θεάτρου, σωστικών επεμβάσεων σε ταφικό κτήριο στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου και διαμορφώσεων στον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες εγκρίθηκαν πρόσφατα από τα αρμόδια γνωμοδοτικά όργανα του ΥΠΠΟΑ. Με βάση τις μελέτες αυτές εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 1557/10.08.2020 (ΑΔΑ: ΨΓΕ17Λ9-ΥΕ1) Απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου η 2ηΤροποποίηση της Πράξης με αύξηση του φυσικού και συνακόλουθα και του οικονομικού αντικειμένου του εν λόγω υποέργου που υλοποιείται από την εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κατά 615.000,00€ περίπου, με τον προϋπολογισμό του υποέργου να ανέρχεται πλέον σε 2.779.718,65€ και τον συνολικό προϋπολογισμό της πράξης σε 3.405,179,60 €.

Τα χρήματα θα καλύψουν τη μισθοδοσία επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού καθώς και δαπάνες για τις απαραίτητες προμήθειες υλικών και αναθέσεις εργασιών.

 

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛΗ | ΕΗΠΚ 2020

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛΗ | ΕΗΠΚ 2020

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛΗ | ΕΗΠΚ 2020

Συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2020, με θέμα “Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: δια βίου μάθηση”, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας δημιούργησε ένα ψηφιακό λεύκωμα αφιερωμένο στη Νικόπολη και τα μνημεία της.
Διαθέσιμο εδω: https://pubhtml5.com/xjzp/mtvr
“Με το βλέμμα στη Νικόπολη” γίνεται μία προσπάθεια οργάνωσης και παρουσίασης ενός πλούσιου σε όγκο και σε μορφή (φωτογραφίες, έργα ζωγραφικής, δημοσιεύματα στον τύπο, σχέδια, ποιήματα, ντοκιμαντέρ) υλικού, που μας απέστειλαν – ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση μας- το ευρύ κοινό και επίσημοι φορείς της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας.
Περισσότερες από 120 εικόνες, που καλύπτουν χρονικά μία μεγάλη χρονική περίοδο από το 1780 έως και σήμερα, αφηγούνται μικρές “ιστορίες” για τα μνημεία της Νικόπολης αλλά και την πόλη της Πρέβεζας. Σας προσκαλούμε να τις διαβάσετε.
Σας ενημερώνουμε, τέλος, ότι η̲ ̲π̲ρ̲ό̲σ̲κ̲λ̲η̲σ̲η̲ ̲μ̲α̲ς̲ ̲γ̲ι̲α̲ ̲α̲π̲ο̲σ̲τ̲ο̲λ̲ή̲ ̲σ̲χ̲ε̲τ̲ι̲κ̲ο̲ύ̲ ̲υ̲λ̲ι̲κ̲ο̲ύ̲ ̲π̲α̲ρ̲α̲μ̲έ̲ν̲ε̲ι̲ ̲α̲ν̲ο̲ι̲χ̲τ̲ή̲ (e-mail: amnicopolis@gmail.com). Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου για τη Νικόπολη προσβάσιμο σε όλους και η οργάνωση -όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν- περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.
Στο πλαίσιο αυτό, περιμένουμε τις παρατηρήσεις, τα σχόλια και τις προτάσεις σας.
◇◇◇◇◇◇◇
Εκφράζουμε ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλους, όσοι ανταποκριθήκατε με την ευγενική αποστολή και παραχώρηση χρήσης υλικού:
Artifactory, ΓΑΚ Πρέβεζας – Σπύρος Σκλαβενίτης, Δήμος Πρέβεζας – Τμήμα Πολιτισμού, Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, ΕΡΤ- Αρχείο, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις – Νίκος Καράμπελας, Ίδρυμα Ωνάση, Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή
Σπύρος Βαγγελάκης, Νικόλαος Γιαννούλης, Χαράλαμπος Γκούβας, Μαρία Ζιάκα, Ιωσήφ Ζιώγας, Παρασκευή Θεοχαροπούλου, Αθηνά Κωνσταντάκη, Κωνσταντίνος Λογοθέτης, Έφη Μάνου, Θεοφάνης Ματσόπουλος, Πάνος Μουρεζίνης, William Murray, Σπύρος Ντούσκος, Αθανάσιος Παπαθανασίου, Ευάγγελος Παυλίδης, Λέανδρος Σπαρτιώτης, Αθηνά Τσιάτσου, Ευγενία Χαλκιά.
Ανθή Αγγέλη, Αρχαιολόγος
Προϊσταμένη ΕΦΑ Πρέβεζας

“Οι άθλοι του Ηρακλή”

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ στο ΩΔΕΙΟ της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ | 02.09.2020, 21:00

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ στο ΩΔΕΙΟ της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ | 02.09.2020, 21:00

Η παιδική χορωδία “ΑΡΜΟΝΙΑ” Πρέβεζας -σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Πρέβεζας, την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- σας προσκαλεί την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020 στις 21:00 στο Ωδείο της Νικόπολης στη συναυλία της με τίτλο “Οι άθλοι του Ηρακλή”, συνοδεία δεκαμελούς ορχήστρας.
Η είσοδος θα γίνεται αυστηρά με δελτία εισόδου, στα οποία θα αναγράφεται το όνομα και το τηλέφωνο του κατόχου. Δελτία εισόδου διατίθενται στο ισόγειο της πρώην Λαϊκής Αγοράς (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας), ώρες 9:00 – 14:00.
Σημειώνεται ότι κατά την είσοδο και έξοδο στον αρχαιολογικό χώρο είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η χρήση προστατευτικής ΜΑΣΚΑΣ.
Η ώρα προσέλευσης κοινού ορίζεται στις 20:00.
Σας περιμένουμε!

Μικρά Νυχτερινά Μάγια στο ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

ΜΙΚΡΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΙΑ στο ΩΔΕΙΟ της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ | 30.08.2020, 21:00

ΜΙΚΡΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΙΑ στο ΩΔΕΙΟ της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ | 30.08.2020, 21:00

Η ΠΕΔ Ηπείρου, ο Δήμος Πρέβεζας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε “Μικρά νυχτερινά μάγια”, την Κυριακή 30 Αυγούστου και ώρα 21:00 στο Ωδείο της Νικόπολης.
Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει το θέατρο, την ποίηση και τη μουσική. Η σονάτα του σεληνόφωτος μπερδεύεται με την υπέροχη άρια Quando men vo, ο ρομαντικός Μάριο και το E lucevan le stelle με τα ερωτικά φάντος της Πορτογαλίας, η γαλλική νοσταλγία στο νησί των ονείρων και το Yoykali στην ιταλική καντσονέτα, ο αιώνια ερωτικός Χατζιδάκις κι ο δωρικός Θεοδωράκης.
Ερμηνεύουν: Άννα Στυλιανάκη (σοπράνο), Δημήτρης
Πακσόγλου (τενόρος)
Αφηγήτρια – Ηθοποιός: Εύα Χριστοδούλου
Κείμενα – Δραματουργία: Έφη Γεωργάκη
Ενορχήστρωση – Διεύθυνση ορχήστρας: Θεόδωρος Λεμπέσης
Συνοδεύει ορχήστρα δωματίου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαιτείται όμως, η προμήθεια Δελτίου Εισόδου. Δελτία εισόδου διατίθενται στο Γραφείο Πολιτισμού (πρώην Λαϊκή Αγορά Πρέβεζας), στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης και στον αρχαιολογικό χώρο του Ωδείου, πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
Ε̲ί̲ν̲α̲ι̲ ̲α̲ν̲α̲γ̲κ̲α̲ί̲α̲ ̲η̲ ̲χ̲ρ̲ή̲σ̲η̲ ̲μ̲ά̲σ̲κ̲α̲ς̲ ̲α̲π̲ό̲ ̲τ̲ο̲ ̲κ̲ο̲ι̲ν̲ό̲.

ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ στο ΩΔΕΙΟ της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ | 07.08.2020, 21:30

ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ στο ΩΔΕΙΟ της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ | 07.08.2020, 21:30

ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ στο ΩΔΕΙΟ της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ | 07.08.2020, 21:30

Ο Δήμος Πρέβεζας, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας υποδέχονται την Παρασκευή, 7 Αυγούστου και ώρα 21.30 στο Ωδείο Νικόπολης τον διακεκριμένο κιθαρίστα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ  ΜΑΡΓΑΡΗ  με τη μουσική παράσταση “Πρελούδιο στον έρωτα”.
Ο βραβευμένος μουσικός θα παρουσιάσει κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία του με διασκευές του σε μουσικές των Ennio Morricone, Nino Rota, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Sting, Beatles, Rolling Stones καθώς και δικές του συνθέσεις. Ιδιαίτερη στιγμή της παράστασης αποτελεί η παρουσίαση του νέου του άλμπουμ “Πρελούδιο στον έρωτα”, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση των επίσημων charts της Ελλάδας.
Η είσοδος για το κοινό είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ, απαιτείται όμως, η προμήθεια ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΙΣΟΔΟΥ.
Δελτία εισόδου διατίθενται στο ισόγειο π. Λαϊκής Αγοράς, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (κατα τις ώρες 08:00 – 20:00) και στο Ωδείο Νικόπολης, πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
Σημειώνεται, ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και κατά την αποχώρησή σας από τον αρχαιολογικό χώρο.
Σας περιμένουμε!

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020 | Δευτέρα, 03.08.2020

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020 | Δευτέρα, 03.08.2020

ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ στο ΩΔΕΙΟ της ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ | 07.08.2020, 21:30

Ωδείο Νικόπολης, ώρα 21:30

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας, την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και τον Πρεβεζάνο μουσικό Βασίλη Τριάντη συμμετέχουν στον εορτασμό της «Πανσελήνου Αυγούστου» 2020 με μουσική εκδήλωση στο Ωδείο της Νικόπολης.

Ο Βασίλης Τριάντης γνωστός στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής από τη πολύχρονη συνεργασία του ως λαουτιέρης

με μερικούς από τους σπουδαιότερους μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής, αλλά και με δημιουργούς και καλλιτέχνες του έντεχνου είδους, παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι με αφετηρία την πρώτη του δισκογραφική δουλειά που έχει τίτλο «Πορτολάνος».

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαιτείται, όμως η προμήθεια Δελτίου Εισόδου.

 

Δελτία Εισόδου διατίθενται στο ισόγειο της π. Λαϊκής Αγοράς, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη,

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (καθημερινά, 08:00-20:00)

και στο Ωδείο πριν την έναρξη της παράστασης.

 

 

Παράλληλα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης και ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου του Αχέροντα θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Πρέβεζας

Ανθή Αγγέλη, Αρχαιολόγος

Μεγάλο Θέατρο Νικόπολης

Ιστορία Έρευνας Θεάτρου

Τον Ιούλιο του 1913, η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία εγκαινίασε την ανασκαφική έρευνας της Νικόπολης με διευθυντή τον Έφορο Αρχαιοτήτων Αργολιδοκορινθίας Αλέξανδρο Φιλαδελφέα. Έως το 1926, ο Φιλαδελφεύς πραγματοποίησε ανασκαφές σε πολλά σημεία του αρχαιολογικού χώρου, ενώ ο τοπογραφικός χάρτης της Νικόπολης που δημοσίευσε το 1926 συνιστά τον δεύτερο μετά από εκείνον του Leake του 1835.

Το 1938 επισκέφθηκαν τη Νικόπολη οι αρχιτέκτονες Augusto Baccin και Vittorio Ziino, μέλη της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, και δύο χρόνια αργότερα δημοσίευσαν σχέδια και παρατηρήσεις για τα ρωμαϊκά μνημεία. Το 1942 μέλη του ιταλικού εκστρατευτικού σώματος, αποτύπωσαν τα παλαιοχριστιανικά τείχη και τα μνημεία που περικλείονται μέσα σε αυτά. Τα σχέδια των Ιταλών, που συμπληρώνουν τους χάρτες του Leake και του Φιλαδελφέως, δημοσιεύτηκαν το 1986-1987.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 γίνεται εντονότερη η παρουσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Νικόπολη με εργασίες συντήρησης και στερέωσης διαφόρων μνημείων, μεταξύ των οποίων και το Θέατρο. Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 πραγματοποιήθηκαν επείγουσες στερεωτικές εργασίες σε διάφορα τμήματα του μνημείου, τα οποία κινδύνευαν με κατάρρευση

Το 1984 έλαβε χώρα στην Πρέβεζα το Α’ Διεθνές Συμπόσιο για τη Νικόπολη. Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν σε αυτό, συστάθηκε το 1987 η Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης με στόχο τη διάσωση των αρχαιοτήτων και τη σταδιακή διαμόρφωση του χώρου σε Αρχαιολογικό Πάρκο. Το 1990 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές σε διάφορα σημεία του μνημείου, που αποσκοπούσαν στη συλλογή δεδομένων ενόψει της δρομολόγησης τοπογραφικών εργασιών. Εντοπίστηκε ο αναλημματικός τοίχος νότια του σκηνικού οικοδομήματος, ο οποίος ήταν γνωστός από τα σχέδια του Donaldson. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατασκευάστηκε σύστημα αντιστήριξης σε μεγάλο τμήμα του περιμετρικού τοίχου του κοίλου και στη συνέχεια έγιναν στερεωτικές εργασίες στο σκηνικό οικοδόμημα.

Τον Ιούλιο του 1913, η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία εγκαινίασε την ανασκαφική έρευνας της Νικόπολης με διευθυντή τον Έφορο Αρχαιοτήτων Αργολιδοκορινθίας Αλέξανδρο Φιλαδελφέα. Έως το 1926, ο Φιλαδελφεύς πραγματοποίησε ανασκαφές σε πολλά σημεία του αρχαιολογικού χώρου, ενώ ο τοπογραφικός χάρτης της Νικόπολης που δημοσίευσε το 1926 συνιστά τον δεύτερο μετά από εκείνον του Leake του 1835.

Το 1938 επισκέφθηκαν τη Νικόπολη οι αρχιτέκτονες Augusto Baccin και Vittorio Ziino, μέλη της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, και δύο χρόνια αργότερα δημοσίευσαν σχέδια και παρατηρήσεις για τα ρωμαϊκά μνημεία. Το 1942 μέλη του ιταλικού εκστρατευτικού σώματος, αποτύπωσαν τα παλαιοχριστιανικά τείχη και τα μνημεία που περικλείονται μέσα σε αυτά. Τα σχέδια των Ιταλών, που συμπληρώνουν τους χάρτες του Leake και του Φιλαδελφέως, δημοσιεύτηκαν το 1986-1987.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 γίνεται εντονότερη η παρουσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Νικόπολη με εργασίες συντήρησης και στερέωσης διαφόρων μνημείων, μεταξύ των οποίων και το Θέατρο. Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 πραγματοποιήθηκαν επείγουσες στερεωτικές εργασίες σε διάφορα τμήματα του μνημείου, τα οποία κινδύνευαν με κατάρρευση.

Το 1984 έλαβε χώρα στην Πρέβεζα το Α’ Διεθνές Συμπόσιο για τη Νικόπολη. Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν σε αυτό, συστάθηκε το 1987 η Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης με στόχο τη διάσωση των αρχαιοτήτων και τη σταδιακή διαμόρφωση του χώρου σε Αρχαιολογικό Πάρκο. Το 1990 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές σε διάφορα σημεία του μνημείου, που αποσκοπούσαν στη συλλογή δεδομένων ενόψει της δρομολόγησης τοπογραφικών εργασιών. Εντοπίστηκε ο αναλημματικός τοίχος νότια του σκηνικού οικοδομήματος, ο οποίος ήταν γνωστός από τα σχέδια του Donaldson. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατασκευάστηκε σύστημα αντιστήριξης σε μεγάλο τμήμα του περιμετρικού τοίχου του κοίλου και στη συνέχεια έγιναν στερεωτικές εργασίες στο σκηνικό οικοδόμημα.

Font Resize